Skip to main content

Ayia Napa

Pris från:
7 701:-
Dagar:15
 • Frukost.
 • Flygningen t / r med direktflyg + 2x 20kg och 10kg handbagage per person.
 • Professionell reseguide.
 • Hotell.
 • Nytt arrangemang varje vecka, med aktiviteter och utflykter.
 • * Priset inkluderar inte:
 • Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring.
Boka resa

Om Ayia Napa

Ayia napa ligger på Cyperns östra del. Ayia napa är kanske mest känt för sitt aktiva uteliv på sommarmånaderna, men det finns många andra anledningar att resa hit. Här finns det långgrunda sandstränder med ett glittrande hav och mängder av olika aktiviteter. Det finns också kända kulturskatter. Själva staden är byggd runt ett kloster från 1500-talet, som byggdes för att hedra jungfru Maria. Klostret finner du mitt i staden.

Cypernresor åker till Ayia napa på vintermånaderna när staden är lugn och hotellen fylls av skandinaver. Vårat hotell ligger i centrum och i närheten av stranden. I denna stad behöver du aldrig gå långt för att hitta god mat, shopping eller aktiviteter.

Temperatur

Vintern på Cypern är som en bra svensk vår/sommar. Det är varmt på dagen men lite kyligt på kvällen. Detta passar oss nordbor som därmed kan njuta av en behaglig tillvaro också på vintern.

 

Kontakta oss på post@kyprosreisen, eller ring vår kundservice på tlf 401 29 500 om du har några frågor, eller behöver hjälp med beställningen.

Om Cypern

"340 SOLIGA DAGAR OM ÅRET"

Cypern är officiellt Republiken Cypern belägen på en ö i östra Medelhavet, öster om Grekland. Cypern är den tredje största ön i Medelhavet, och Republiken Cypern är en medlemsstat i Europeiska unionen.
Cypern består av en grekisk och en turkisk del, och i södra delen hittar du våra resor. Cypern är en populär semesterö, inte minst för de som är hungriga för sol och värme under sommarsemestern.

Cypern ett land du kan besöka året runt, eftersom det har det bästa klimatet i Medelhavet. Cypern är också ett bra ställe att leva, har det bästa hälsoklimatet i världen, höga levnadsstandarder, bra infrastruktur, Europas bästa skattesystem, god rättvisa, god hälso- och sjukvård, tryggt boende (brott är bland de lägsta i Europa ).
Cypern blir en alltmer populär plats att njuta av pensionering och / eller köpa fritidshus. Efterfrågan växer stadigt och har blomstrat främst på grund av europeiska länder, med brittiska invånare i ledningen.

Med dess 340 soldagar per år är Cypern ett helårsdestination som erbjuder sol, strand, fest, kultur och historia, och de allra flesta är välplacerade för att njuta av denna ö. Både familjer med familjer, nyfamiljade par, grupper av vänner och äldre kommer att ha en underbar och minnesvärd semester på Cypern.

KLIMAT

Cypern har ett distinkt Medelhavsklimat med varma och torra somrar och milda och fuktiga vintrar. Ön har i genomsnitt 340 soldagar per år.
Det årliga nederbördet är cirka 510 mm. Frost uppstår inte vid kusten, men i högre områden kan det vara ganska kallt på vintern och snö kan falla i bergen.
Medeltemperaturen i Nicosia är 29 grader C under årets hetaste månad (augusti) och 11 grader C under de kallaste månaderna (januari-februari).

BEFOLKNING

Det lever ca. 639 800 Cyprioter i södra Cypern. I norra Cypern ockuperas, lever det ca. 115 000 turker.

SPRÅK

Grekland är modersmål, men engelska används också ofta och talas av de flesta. Många cyprioter talar också flera andra språk som tyska, ryska, franska etc.

RELIGION

78% grekisk ortodoxa, 18% muslimer, 4% maroniter, armeniska-apostoliska och andra.

Hälsa och matvård

Inga speciella vacciner behövs. Kranvatten kan vara full, men det är vanligt att köpa vatten på särskilda vattenstationer eller i butiker.
Det är hög standard och rimligt prissatt för folkhälsovården. De flesta läkare och sjuksköterskor är engelska som talare med utbildning från utlandet. Det finns också ett brett utbud av privata hälsotjänster.
Medicinsk hjälp är bra över hela ön och apoteket är utrustat med modern medicin och utrustning.

MAT OCH DRICK


Liksom de flesta önationer domineras restaurangutbudet av fisk och skaldjur på Cypern, men det är inget problem att få kött eller vegetarisk mat. Cypern påverkas naturligt av matkulturen i sina moderstater, Grekland och Turkiet, och rätter som moussaka och souvlaki är överflödiga.
Cyprioterna, å andra sidan, har vana att krydda maten med mynta, till skillnad från vad du får i Grekland. I norra Cypern finns en grillad kebab på spett som gäller.
Kyprioterna har blivit väldigt drivna för att hantera horder av turister som vill ha det de brukar från sitt hemland, så det finns också gott om engelska pubar som serverar fisk och chips samt tyska och skandinaviska restauranger. Som överallt i världen hittar du alltid kinesiska och indiska restauranger, amerikanska snabbmatskedjor och otaliga pizzarestauranger.

LOKAL MAT PÅ CYPERN

I äkta cypriotiska matsal får du mycket stora och fyllande portioner, gjorda av färska ingredienser. Gärna prova marathon meal meze, som är en serie med många mellanmål som vanligtvis delas av flera. Här får du en smak av de flesta Cypern har att erbjuda från kulinariska godisar. Men var beredd på att upp till 30 rätter serveras på bordet, så gör gott om utrymme och var hungrig innan du börjar! Testa även den lokala bläckfisken, liten bläckfisk som är delikat beredd i rödvinsås. Som tillbehör får du grönsaker som potatis i olivolja, persilja, blomkål och sparris. Och naturligtvis bra och billigt lokalt rött vin.

Om du vill ha en autentisk cypriotisk matupplevelse utan massproducerade turistmenyer, gå till en av de små byarna längre inåt och hitta den lokala tavernan där lokalbefolkningen äter. Här borde du inte förvänta dig vita bordsdukar, huvud servitörer, silver bestick eller till och med en meny. Men fråga rättens dag, och du kommer att garanteras doftande mat med färska ingredienser.

En prestigefylld liten avskild pärla är Kouppas Stone Tavern i den lilla byn Neo Chorio på Akamas halvön väster om Cypern. Speciellt rekommenderas är den cypriotiska specialiteten Afelia, som är ömt fläsk i rött vin med koriander.

En annan mycket speciell upplevelse är att använda söndag att köra till den lilla byn Phyti, som ligger högt uppe i bergen ovanför Evretodalen i västra Cypern. Från Phyti Tavern har du panoramautsikt över dalen som tar dig andan och söndags luncher här med meze är mycket populära med lokalbefolkningen. Ring 00357 99138573, förbeställ bord och börja och njut av.

DESSERTED AT CYPRUS

Till efterrätt kan man förvänta sig färsk frukt och söta kakor som ofta fylls med ost, fikon eller honung. Detta inkluderar det cypriotiska kaffet, en pulverig söt brygga som serveras i små koppar, helst med ett glas vatten.

Många restauranger är stängda på eftermiddagen och serverar endast middag från kl. 20.00. Restaurangerna börjar bara fylla upp från 21:00.

DRICKER I CYPERN

Kyprioterna har gjort vin i tusentals år, och de flesta är överens om att de behärskar den konsten. Det mest kända vinet är förmodligen Commandaria, ett sött gult efterrättsvin som har producerats i över två tusen år. Richard Lionheart, som gifte sig med en cypriotisk prinsessan under en av korsaderna från 1100-talet, kommer att ha varit stolta över denna drink. Commandaria ska vara världens äldsta vin som har varit i kontinuerlig produktion med samma namn.

Av vanligt rött vin anses Maratheftiko och Onoufrios bland de bästa, och av de vita vinerna bör du prova Vasilikon.

Om du föredrar öl är de lokala märkena Leon och KEO ljusa och välsmakande pilsners som serveras iskallt. Om du beställer meze, kommer du förmodligen att erbjudas lokalt producerad brandy, med ett alkoholinnehåll på nästan 40%.

HISTORIA

"10 tusen år av historia"


Cypern var enligt den grekiska mytologin, Afrodites födelseort, och ön var en viktig mellanlandning för korsfararna. På Cypern hittar du ruiner av både romare, perser och egyptier, och stadsmurarna runt huvudstaden Nicosia är byggda av venetianerna.

Den tidigast kända mänskliga aktiviteten på ön går tillbaka till 9000 f.Kr. Arkeologiska rester från denna period inkluderar den relativt välbevarade neolithiska stenåldern Khirokitia, vilken UNESCO har förklarat som en del av världsarvet med "förstärkt skydd" status vid väpnad konflikt, tillsammans med de arkeologiska platserna i Páfos och de målade kyrkorna i Troodosregionen. Cypern har också några av de äldsta brunnarna i världen. [4]

Cypern var en del av det hetitiska riket tills det avgjordes av mykenska grekerna i det 11: e århundradet f.Kr. Som en strategisk plats i Mellanöstern upptogs den senare av flera betydande makter, inklusive assyrierna, egyptierna och perserna, och härigenom erövrades ön 333 f.Kr. av Alexander den Store. Nästa härskare var den egyptiska ptolemyska dynastin, det romerska riket, det byzantinska riket, kortlivade arabiska kalifer, franska Lusignan-dynastin och Venedig, följt av den ottomanska erövringen år 1571. Ön kvar under ottomansk kontroll i tre århundraden och placerades under brittisk administration år 1878 tills Den beviljades självständighet 1960 och blev medlem av Commonwealth nästa år.

1974, som ett resultat av våldet mellan cypriotiska samhällen som består av grekcyprioter och turkcyprioter, inträffade en kupat av grekcypriotiska nationalister och element i den grekiska militärjuntaen i syfte att uppnå enosis (associering av Cypern med Grekland). Detta ledde den turkiska militären att landa på norra delen av ön den 20 juli 1974, även känd som Operation Fred på Cypern, för att skydda turkcyprioterna [10]. Den turkiska militären stannade kvar på ön efter våldstilfallen, som praktiskt taget ledde till en uppdelning av ön och som har varit ett mål för Turkiet sedan 1955. Våldet mellan etniska samhällen och den efterföljande turkiska invasionen ledde 200 000 grekcyprioter att flytta från norr till söder medan turkcyprioter var tvungna att flytta från söder till norr, och inrättandet av en separat turkcypriotisk politisk enhet i norra Cypern. Dessa händelser och den efterföljande politiska situationen är fortfarande en bestående tvist.

Republiken Cypern har den statliga staten högt över ön Cypern och dess omgivande vatten, förutom de brittiska militärbaserna i Akrotiri och Dekelia. Republiken Cypern är faktiskt uppdelad i två huvuddelar: området under effektiv kontroll av Republiken Cypern, cirka 59 procent av öns landområde och den turkiska kontrollerade delen av norr, som kallar sig "Republiken Norra Cypern" och som endast erkänns av Turkiet. Det täcker cirka 36 procent av öns område.

Cypern är den tredje mest folklorösa ön i Medelhavet och en av de mest populära turistmålen. En avancerad ekonomisk ekonomi med ett mycket högt humant utvecklingsindex blev Republiken Cypern en av de grundläggande medlemmarna i Organization of Alliance-Free Nations tills den blev medlem i Europeiska unionen den 1 maj 2004. Den 1 januari 2008 blev Cypern medlem av euroområdet .

Förenade kungarikets inflytande känns. Kyprioterna talar bra engelska och kör på vänstra sidan av vägen. Utrikeshandeln består av import av olja, mat och olika textilier. Varor som exporteras mycket är kläder och skor, frukt och grönsaker. Handelspartner är särskilt Italien, Storbritannien och USA.

Utflykter

Vi arrangerar veckovisa utflykter från hotellet, till vingårdar och historiska kulturskatter som finns på hela den cypriotiska ön och organiserar vanliga middagar med dans och musik, frågesporter, promenader och andra aktiviteter varje dag. Cypern är känt för sina historiska upptäckter och här är välbevarade ruiner av romerska palats och städer, grekiska tempel, kyrkor och befästningar av korsfarare, afroditens heliga stad och mycket mer. Våra turer arrangeras av norska reseguider som befinner sig i hotellet, och veckoplanet varierar varje vecka.

Karta

Avgångar & priser

Avresa Avreseort Destination Lediga platser Från pris
1 / 2 Stockholm (Arlanda) Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 2 veckor (Ayia Napa) Mer än 8
7 701:-
Boka
15 / 2 Stockholm (Arlanda) Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 2 veckor (Ayia Napa) Mer än 8
7 701:-
Boka
15 / 2 Stockholm (Arlanda) Senior: Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 2 veckor (Ayia Napa) Mer än 8
7 701:-
Boka
29 / 2 Stockholm (Arlanda) Senior: Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 2 veckor (Ayia Napa) Mer än 8
7 701:-
Boka
29 / 2 Stockholm (Arlanda) Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 2 veckor (Ayia Napa) Mer än 8
7 701:-
Boka
7 / 3 Stockholm (Arlanda) Senior: Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 2 veckor (Ayia Napa) Mer än 8
7 886:-
Boka
7 / 3 Stockholm (Arlanda) Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 2 veckor (Ayia Napa) Mer än 8
7 887:-
Boka
22 / 2 Stockholm (Arlanda) Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 2 veckor (Ayia Napa) Mer än 8
8 565:-
Boka
22 / 2 Stockholm (Arlanda) Senior: Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 2 veckor (Ayia Napa) Mer än 8
8 565:-
Boka
8 / 2 Stockholm (Arlanda) Senior: Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 2 veckor (Ayia Napa) Mer än 8
9 183:-
Boka
8 / 2 Stockholm (Arlanda) Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 2 veckor (Ayia Napa) Mer än 8
9 183:-
Boka
8 / 2 Stockholm (Arlanda) Senior: Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 3 veckor (Ayia Napa) Mer än 8
10 490:-
Boka
15 / 2 Stockholm (Arlanda) Senior: Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 3 veckor (Ayia Napa) Mer än 8
10 490:-
Boka
22 / 2 Stockholm (Arlanda) Senior: Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 3 veckor (Ayia Napa) Mer än 8
10 490:-
Boka
7 / 3 Stockholm (Arlanda) Senior: Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 3 veckor (Ayia Napa) Mer än 8
10 490:-
Boka
1 / 2 Stockholm (Arlanda) Senior: Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 3 veckor (Ayia Napa) Mer än 8
10 717:-
Boka

Hotell

Anemi Hotel & Suites

Anemi Hotel & Suites

''Anemi Hotel & Suites erbjuder en oas av lugn, komfort och modern stil för att ge dig en destination som du vill besöka om igen.'' Detta stilfulla boutiquehotellet i Pafos har ljusa, luftiga rum med...
 • Fitness
 • Nær stranden
 • Leilighet
 • Nær sentrum
 • Frokost
 • Senior 60+

Pris från: 8 065:-
Melpo Antia Luxury Apartments & Suites

Melpo Antia Luxury Apartments & Suites

Melpo Antia Luxury Apartments and Suites ligger i Ayia Napas centrum, bara en kort promenad från de vita sandstränderna. En omfattande renovering av alla rum och gemensamma ytor har gett hotellet en f...
 • Bra med barn
 • Fitness
 • Hotell med SPA
 • Nær stranden
 • Leilighet
 • Nær sentrum
 • Bo alene
 • Frokost
 • Senior 60+

Pris från: 6 228:-

Resekalender

22/2Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 1 ukeFrån 6 228:-
22/2Smartline Mayfair - 1 ukeFrån 6 228:-
14/3Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 1 ukeFrån 6 615:-
29/2Melpo Antia Luxury Apartments & Suites - 1 ukeFrån 6 728:-
14/3Smartline Mayfair - 1 ukeFrån 6 834:-