Skip to main content

Mat och dryck

Liksom de flesta önationer domineras restaurangutbudet av fisk och skaldjur på Cypern, men det är inget problem att få kött eller vegetarisk mat. Cypern påverkas naturligt av matkulturen i sina moderstater, Grekland och Turkiet, och rätter som moussaka och souvlaki är överflödiga.
Cyprioterna, å andra sidan, har vana att krydda maten med mynta, till skillnad från vad du får i Grekland. I norra Cypern finns en grillad kebab på spett som gäller.
Kyprioterna har blivit väldigt drivna för att hantera horder av turister som vill ha det de brukar från sitt hemland, så det finns också gott om engelska pubar som serverar fisk och chips samt tyska och skandinaviska restauranger. Som överallt i världen hittar du alltid kinesiska och indiska restauranger, amerikanska snabbmatskedjor och otaliga pizzarestauranger.

Lokal mat på cypern

I äkta cypriotiska matsal får du mycket stora och fyllande portioner, gjorda av färska ingredienser. Gärna prova marathon meal meze, som är en serie med många mellanmål som vanligtvis delas av flera. Här får du en smak av de flesta Cypern har att erbjuda från kulinariska godisar. Men var beredd på att upp till 30 rätter serveras på bordet, så gör gott om utrymme och var hungrig innan du börjar! Testa även den lokala bläckfisken, liten bläckfisk som är delikat beredd i rödvinsås. Som tillbehör får du grönsaker som potatis i olivolja, persilja, blomkål och sparris. Och naturligtvis bra och billigt lokalt rött vin.

Hvis du vil ha en autentisk, kypriotisk matopplevelse uten masseproduserte turistmenyer, dra til en av de små landsbyene lenger inn i landet og finn frem til den lokale tavernaen hvor de lokale spiser. Her bør du ikke forvente deg hvite duker, hovmestere, sølvbestikk eller engang en meny. Men spør etter dagens rett, og du vil være garantert velduftende mat med ferske råvarer.

Om du vill ha en autentisk cypriotisk matupplevelse utan massproducerade turistmenyer, gå till en av de små byarna längre inåt och hitta den lokala tavernan där lokalbefolkningen äter. Här borde du inte förvänta dig vita bordsdukar, huvud servitörer, silver bestick eller till och med en meny. Men fråga rättens dag, och du kommer att garanteras doftande mat med färska ingredienser.

En annan mycket speciell upplevelse är att använda söndag att köra till den lilla byn Phyti, som ligger högt uppe i bergen ovanför Evretodalen i västra Cypern. Från Phyti Tavern har du panoramautsikt över dalen som tar dig andan och söndags luncher här med meze är mycket populära med lokalbefolkningen. Ring 00357 99138573, förbeställ bord och börja och njut av.

Dessert på cypern

Till efterrätt kan man förvänta sig färsk frukt och söta kakor som ofta fylls med ost, fikon eller honung. Detta inkluderar det cypriotiska kaffet, en pulverig söt brygga som serveras i små koppar, helst med ett glas vatten.

Många restauranger är stängda på eftermiddagen och serverar endast middag från kl. 20.00. Restaurangerna börjar bara fylla upp från 21:00.

Dricker i cypern

Kyprioterna har gjort vin i tusentals år, och de flesta är överens om att de behärskar den konsten. Det mest kända vinet är förmodligen Commandaria, ett sött gult efterrättsvin som har producerats i över två tusen år. Richard Lionheart, som gifte sig med en cypriotisk prinsessan under en av korsaderna från 1100-talet, kommer att ha varit stolta över denna drink. Commandaria ska vara världens äldsta vin som har varit i kontinuerlig produktion med samma namn.

Av vanligt rött vin anses Maratheftiko och Onoufrios bland de bästa, och av de vita vinerna bör du prova Vasilikon.

Om du föredrar öl är de lokala märkena Leon och KEO ljusa och välsmakande pilsners som serveras iskallt. Om du beställer meze, kommer du förmodligen att erbjudas lokalt producerad brandy, med ett alkoholinnehåll på nästan 40%.

Resekalender

21/12Anemi Hotel & Suites - 2 veckorfrån 12 783:-
21/12Smartline Mayfair - 2 veckorfrån 8 968:-
21/12Senior: Anemi Hotel & Suites - 3 veckorfrån 15 629:-
21/12Senior: Anemi Hotel & Suites - 4 veckorfrån 19 566:-
21/12Senior: Anemi Hotel & Suites - 2 veckorfrån 12 783:-